انواع روغن خوراکی و تاثیر آن بر سلامتی

روغن خوراکی

روغن خوراکی و چربی سومین عنصر مهم غذای انسانی بعد از قندها و پروتئین هستند. در سبد غذایی خانواده ها جزء کالاهای ضروری محسوب می شوند. از آنجایی که علاوه بر تامین انرژی، حاوی اسیدهای چرب ضروری مورد نیاز بدن برای جذب ویتامین های محلول در چربی (A,K, E,D) هستند، نقش مهمی در تامین سلامت و ادامه حیات انسان دارند.

از آنجایی که روغن ها و چربی ها واسطه خوبی برای انتقال حرارت هستند، گرمای لازم برای پختن را به مواد غذایی می رسانند. همچنین سبب خوش طعم و لذیذ شدن، بهبود رنگ بافت غذا ها و ایجاد حس سیری می شوند. از نکات مهم در مورد مصرف چربی این است که نباید به دلیل ترس از افزایش چربی خون، تری گلیسیرید و کلسترول خون مصرف آنها را قطع کرد. باید در نظر داشته باشیم که بدن ما هر روز‌ به میزان مشخصی اسید چرب ضروری نیاز دارد. باید از غذا و خوراکی‌ها جذب کند چون نمی‌تواند آنها را تولید کند.

 حال موضوع مهم اینجاست که، برای جذب چربی‌های مفید در بدن و همچنین دور ماندن از مضرات چربی های غیر مفید بهترین روغن خوراکی کدام است؟ چرا که ریشه بسیاری از بیماری های قلبی و عروقی، سرطان و کبد چرب در نوع روغن مصرفی در خانواده هاست.

برای ارزیابی انواع روغن های خوراکی و مقایسه آنها با یکدیگر، ویژگی های زیر را در نظر می گیریم:

۱- میزان اسیدهای چرب ضروری موجود در روغن

۲- میزان چربی های غیر اشباع نسبت به چربی های اشباع در روغن ( یعنی اینکه چقدر برای قلب مفید است)

۳- تأثیر روغن بر کلسترول خون (یعنی آیا کلسترول خون را افزایش می دهد یا کاهش، مخصوصا در افراد دچار چربی خون بالا )

۴- طعم و بوی روغن

۵- وجود بقایای آفت کش ها در روغن در طی فرآیند تولید آن

۶- تاثیر گذاری روش های فرآیند روی ارزش تغذیه ای روغن

۷- توجه به نقطه دود روغن در مصارف سرخ کردنی

۸- سایر فواید روغن

انواع چربی‌ها در روغن های خوراکی

روغن‌های خوراکی بر اساس انواع آن‌ها و نحوه‌ی تولید آن‌ها نوع و میزان چربی متفاوتی دارند.

چربی ترانس (trans fats)

بدترین نوع چربی، چربی ترانس است. این نوع چربی فاقد مزایای سلامتی است و باید در رژیم غذایی خود از آن پرهیز کنید. در بسیاری از کشورها از جمله آمریکا مصرف این نوع چربی ممنوع شده است.

چربی ترانس یک محصول جانبی فرآیند هیدروژناسیون است. عمل هیدروژن کردن برای بالا بردن نقطه ذوب روغن‌های مایع گیاهی جهت افزایش ماندگاری و پایداری‌شان انجام می‌شود.

بهتر است بدانیم چربی ترانس در کدام از یک از روغن‌های خوراکی وجود دارد. چربی ترانس در روغن‌های شیرینی‌پزی، روغن‌های نباتی جامد، غذاهای حاضری مانند سیب‌زمینی سرخ شده، فست فود‌ها و … یافت می‌شود.

خوردن غذاهای شامل چربی ترانس باعث افزایش کلسترول بد خون و کاهش کلسترول خوب خون می‌شود. این چربی ها یکی از عوامل بیماری‌های قلبی ، سکته مغزی، دیابت و سایر بیماری‌های مزمن هستند.

چربی ترانس

چربی اشباع شده (saturated fats)

چربی اشباع شده

آیا چربی اشباع برای بدن خطرناک است؟

استفاده از چربی اشباع در غذا می‌تواند میزان کلسترول کل را در بدن بالا ببرد و حتی تا حدودی سبب افزایش کلسترول بد خون شود.

متخصصان تغذیه توصیه می‌کنند میزان چربی اشباع را تا کمتر از ۱۰ درصد کالری در روز کاهش دهید. البته تعدادی گزارشات نیز وجود دارند که ثابت می‌کند ارتباطی بین مصرف چربی‌های اشباع شده و بیماری‌های قلبی وجود ندارد.

پژوهشگران هنوز بطور قطع از ضرر یا عدم ضرر چربی‌های اشباع شده مطمئن نیستند. تمام توصیه‌ها برای کاهش میزان مصرف و جایگزین آن با چربی‌های اشباع نشده است.

از میان روغن‌های گیاهی، روغن‌های نارگیل و خرما بیشترین میزان چربی‌های اشباع شده را دارند.

چربی‌های اشباع نشده و غیراشباع (monounsaturated and polyunsaturated fats)

دو دسته از چربی‌های مفید وجود دارند: چربی‌های اشباع نشده و غیر اشباع. چربی‌های خوب در دمای اتاق بصورت مایع هستند نه جامد!

این حقیقت که چربی‌های اشباع نشده می‌توانند برای سلامتی مفید باشند. نتیجه مطالعه هفت کشور است که در دهه ۱۹۶۰ انجام شده است.

این تحقیقات گسترده نشان داد که مردم کشور یونان و بقیه مناطق مدیترانه با وجود رژیم غذایی پرچرب از لحاظ خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی در شرایط کم ریسک تری قرار دارند.

گرچه هنوز بصورت دقیق مشخص نیست مصرف چه میزان از چربی‌های اشباع نشده در روز برای سلامتی خوب است. اما انستیتو‌های پزشکی توصیه می‌کنند تا حد امکان از چربی‌های اشباع نشده بجای چربی‌های اشباع شده و ترانس استفاده کنید.

چه خوب است که بدانید روغن زیتون بیشترین میزان چربی‌های اشباع نشده را در بین روغن‌های گیاهی دارد.

چربی غیر اشباع

انواع روغن خوراکی :

_ روغن نباتی (گیاهی)

این روغن که اغلب از دانه گیاهان گرفته شده و به دو دسته جامد و مایع تقسیم می شوند. مانند: روغن زیتون، سویا، کنجد، آفتابگردان و…. . روغن های گیاهی امروزه اغلب از گیاهانی همچون سویا، نارگیل، آفتابگردان، کلزا(کانولا)، بادام زمینی، پنبه دانه، گردو، آوواکادو، هسته پالم، ذرت، زیتون، کنجد و… و یا مخلوطی از آنها تولید می گردد.

برخی از این روغنها روغن های سردی هستند که بیش از اینکه کاربرد خوراکی داشته باشند کاربرد صنعتی دارند. بعضی دیگر در گذشته برای جلا دادن در صنایع چوبی، تولید روغن چراغ، شمع و… مورد استفاده بوده. بعضی از گیاهان این روغن ها سمی بوده که امروزه با اصلاحات ژنتیکی آنها را تبدیل به روغن خوراکی کرده اند. لذا فقط برخی از این روغن ها مناسب پخت و پز و سرخ کردن هستند.

۲- روغن آفتابگردان

روغن این گیاه گرم و خشک است. نقطه دود روغن آفتابگردان حدود ۲۴۶ درجه‌ سانتی‌گراد است و به همین دلیل نیز برای سرخ کردن مواد غذایی بسیار مناسب است.

اما فقط مقدار کمی از این روغن در روغن های صنعتی وجود دارد. بیشتر محتوای این روغنهای صنعتی از پارافین خوراکیست که باعث افزایش کلسترول و چربی خون می شود که کشنده است.

۱- روغن سویا

تولید روغن سویا در ایران همراه با تدابیر حفاظتی نیست. اسیدهای چرب اشباع شده ی اضافی آن گرفته نمی شود. دستگاههای تصفیه و بخصوص مراحل‏ بعد از بی بو کردن از فولاد زنگ نزن نیست‏.

سویا حاوی مقادیر زیادی مواد ضد مغذی است که از جذب پروتئین جلوگیری می کنند. باعث ایجاد و حاد شدن مشکلات پانکراس از جمله سرطان پانکراس می شود. همچنین مطالعات انجام شده  از تاثیر ایزوفلاوونوئیدهای سویا در اختلال عملکرد تیروئید و ایجاد گواتر خبر می‌دهند.

 و دیگر اینکه سویا حاوی هماگلوتنین است. این ماده باعث تشکیل لخته خون و تحریک چسبیدن گلبولهای قرمز به یکدیگر شده که نه تنها باعث مشکلات قلبی عروقی می شود بلکه باعث کاهش اکسیژن رسانی به بافت ها نیز هست.

 ۳- روغن کانولا(کلزا)

این روغن دارای فوایدی مانند امگا۳ و اسید های چرب مفید بوده و چربی اشباع شده ی پایینی دارد. روغن کلزا فاقد کلسترول بوده و نسبت به همه روغن‌های خوراکی در جهان کم‌ترین چربی اشباع را دارد. روغن کلزا سرشار از دو نوع اسید چرب است که برای بدن انسان حکم کیمیا را دارد. چون این دو نوع اسید در بدن تولید نمی‌شوند. اولی «اسید آلفا لینولنیک» است که از بدن در مقابل حملات قلبی حفاظت کرده. موجب کاهش کلسترول بد بدن می‌شود. اسید چرب بعدی «اسید لینولئیک» یک اسید چرب امگا ۶ است. این اسید برای مغز بسیار مفید است و در رشد نوزادان نقش بسزایی دارد. هر دو این‌ها برای بدن ضروری هستند و هر دو در گروه چربی‌های سالم غیراشباع قرار دارند.

اما متاسفانه امروزه بیش از ۹۰ درصد دانه های کانولا دستکاری ژنتیکی شده است. بطوریکه تاثیرات مخربی بر روی سلامتی ما می گذارد. گزارش ها حاکی از آن است که تاثیرات زیادی بر روی کلیه، کبد و اعصاب می گذارد. این مسائل نیز در ارتباط با تاثیرات سؤ روغن های دیگر نظیر ذرت و سویا مشهود است.

همچنین برخی از انواع روغن کانولا با روش های پردازشی بسیار غیر طبیعی تولید شده است که شامل گرما، دئودورانت و محلول سمی هگزان بوده. مقدار زیادی چربی ترانس در طول این فرآیند در این روغن شکل می گیرد.

۵- روغن هسته انگور

روغن هسته انگور به روغن زیتون شباهت زیادی دارد و برای مصارف خوراکی و پخت و پز مورد استفاده قرار می گیرد.

در این روغن ماده‌ای به نام رزوراترول وجود دارد که یکی از پلی‌فنول‌های بسیار قوی و با اهمیت در رژیم غذایی بوده. می‌تواند از بسیاری بیماری‌ها از جمله بیماری‌های چشمی، قلبی، کلیه و دیابت پیشگیری کند.

روغن هسته انگور نقطه دود بالاتری نسبت به روغن زیتون دارد. دمای پخت بالا را می‌تواند تحمل کند و تغییر ناخوشایندی در ساختمان آن به وجود نمی‌آید.

این روغن هیچ بو و مزه‌ای ندارد و برای افرادی که بوی روغن زیتون را دوست ندارند، مقبولیت بیشتری دارد. البته باید بدانید که محتوای آنتی‌اکسیدانی آن نیز بیشتر از روغن زیتون است.

۴- روغن هسته پالم

دومین روغن نباتی جهان از نظر تولید روغن پالم است. هسته پالم حاوی  اسیدهای اشباع بسیار مضریست. جامد بودن این روغن موجب تمایل به رسوب چربی در جدار عروق می شود. مصرف آن در دراز مدت باعث بالا رفتن کلسترول خون می گردد. روکشهای کاکائویی مواد غذایی(بستنی، کیک، تافی، پیراشکی و…)  که بر پایه روغن نارگیل و هسته پالم تولید می شوند، جزء مضرترین و بی کیفیت ترین روغنها هستند.

روغن ذرت

۶- روغن ذرت

ذرت یکی از محصولات کشاورزی است که در ایران و بسیاری از کشورهای خارجی در حجمی انبوه کشت می‌شود. به دلیل میزان بالای کشت و فراوانی ذرت، محصولاتی که از این گیاه بدست می‌آیند. قیمت بسیار مناسبی دارند. روغن ذرت از جوانه گیاه ذرت گرفته شده و یکی از پرمصرف‌ترین روغن‌های گیاهی است.

روغن ذرت بوی ملایمی داشته و به دلیل ارزش غذایی بالایی که دارد، برای مصارف غذایی و سلامت بدن بسیار مفید است. روغن ذرت دارای نقطه دود بالایی است و در برابر اکسیداسیون پایداری زیادی دارد. همین امر باعث شده تا به اولین انتخاب برای پخت غذا و تهیه سالاد تبدیل شود.

 ۷- روغن زیتون

روغن زیتون از بهترین روغن هاست. از سالها پیش مزایای این روغن برای سلامتی انسان شناسایی شده است. زیتون به خودی خود دارای خواص بسیاریست و زمانی که به شکل عصاره و روغن در می‌آید هم خواص خود را حفظ می‌کند. روغن زیتون چربی اشباع نشده تک زنجیره ای دارد که برای سلامتی بدن بسیار مفید است و  می تواند خطر ابتلا به بیماری های مزمن مثل امراض قلبی و سرطان را کاهش دهد و به افزایش طول عمر و بهبود کیفیت زندگی ما کمک کند.

 روغن زیتون در انواع بکر(با بو) و تصفیه شده(بی بو) تولید و عرضه می‌شود. روغن زیتون فرا بکر که در واقع روغن زیتون تصفیه نشده است حاصل از اولین مرحله پرس یا سایر روش‌های مکانیکی از میوه زیتون بدون استفاده از حرارت و حلال بوده و طعم و بوی واقعی زیتون و بالاترین کیفیت و بیشترین میزان ویتامین ها و مواد معدنی را دارد و به رنگ طلایی سبز دیده می شود و عطر مشخصی دارد. روغن زیتون بدون بو تصفیه شده است و در این فرآیند تصفیه و خالص شدن میزان زیادی از موارد ترکیبات اصلی و عطر آن از بین میرود و بسیاری از چربی های مفید برای سلامت قلب را از دست می دهد.

مقاومت روغن زیتون در دماهای بالا، کم است و از آنجا که روغن زیتون روغن ضد سرطانی است، وقتی درجه حرارت زیاد ببیند مواد مفید و مغذی آن از بین میرود و برای مصارف سرخ‌کردنی با دمای بالا مجاز نیست و بهتر است بیشتر برای سالاد و پخت و پز از آن استفاده شود. اگر می‌خواهید از روغن زیتون برای مصارف سرخ کردنی استفاده کنید، باید به دنبال روغن زیتون خالص باشید. هر چه میزان خلوص روغن زیتون بیشتر باشد، احتمال بالا رفتن نقطه دود آن هم بیشتر است.

۸- روغن کنجد

روغن کنجد در بین روغن های خوراکی به ملکه ی روغن ها مشهور است زیرا چربی غیراشباع این روغن زیاد است از پایدارترین و بهترین روغن‌های خوراکیست. روغن کنجد هم مانند روغن زیتون فرابکر در فرآیند شیمیایی به وجود نمی آید. روغن کنجد سرشار از آنتی اکسیدان ها و املاح معدنی مثل منیزیم، مس، آهن و کلسیم است. از آنجا که رنگ این روغن تیره تر است خاصیت آنتی اکسیدانی بیشتری دارد.

روغن کنجد غنی از ویتامین E بوده و معمولا برای پخت و پز و سالاد استفاده می شود، البته امروزه می توانید روغن کنجد های خالص را هم در بازار پیدا کنید و از آنجایی که تا حدودی می تواند دمای بالا را تحمل کند برای سرخ کردن های با حرارت ملایم نیز می توان از آن استفاده کرد.

برای تهیه ی محصولات کنجدی و عرقیجات شیرحسین اینجا را کلیک کنید.

روغن کنجد
روغن ارده 1 لیتری

۹- روغن ارده کنجد

چربی‌ها انواع مختلفی دارند که در طب از آن‌ها به عنوان چربی مضر یا چربی سالم یاد می‌شود. روغن ارده کنجد، سرشار از چربی‌های دارای حلقه اشباع نشده و غیر اشباع است که این موضوع در سطح بالایی بر سلامت قلب موثر واقع می‌شود. این موضوع در کنترل میزان کلسترول و چربی بد ارگان‌های بدن نیز موثر است.

استفاده از روغن ارده کنجد برای درمان و پیشگیری بیماری‌ها از دوران آشوریان در ایران رواج داشته است. این قوم به واسطه شناخت روغن کنجد از آن برای درمان بیماری به صورت پماد، دارو و نیز به عنوان یکی از مواد غذایی استفاده می‌کردند.

روغن ارده کنجد به واسطه خاصیت چربی غیراشباع آن و نیز وجود ویتامین‌های گروه E ،K و غنی بودن از آنتی‌اکسیدان برای پوست صورت بسیار مفید است. وجود اسید چرب امگا ۶ نیز روغن ارده کنجد را از لحاظ درمانی مورد توجه متخصصین طب سنتی قرار داده است.

برای مشاهده و خرید روغن های خوراکی اینجا را کلیک کنید.

_ روغن حیوانی

روغن های خوراکی روغن هایی با منشأ حیوانیست که می توان از روغن شحم، روغن زرد گاوی، روغن دنبه، روغن گوسفندی، روغن میشی و … نام برد. اغلب روغن های حیوانی از شیر گاو، گوسفند، میش، بز و یا از ترکیب شیر گاو و گوسفند تهیه می‌شود. طریقه سنتی تهیه این روغن از نوعی کره محلیست که از به هم زدن دوغ در مشک ایجاد می‌شود.

ابتدا ماست را دوغ کرده دوغ را درون مشک میریزند و پس از تکان دادن مشک، گویچه های روغنی کره به یکدیگر چسبیده و آن را از دوغ جدا می‌کنند. سپس کره را درون دیگ‌های بزرگ به ملایمت حرارت می‌دهند تا آب کره تبخیر شود و روغن آن که چربی حیوانی است باقی بماند. این روغن در مقایسه با کره های صنعتی پر چرب تر بوده و خواص تغذیه‌ای بیشتری نیز دارد. رنگ، عطر و طعم این روغن ها بسته به نوع و کیفیت علف های که دام مصرف می کند متفاوت است.

۲- روغن زرد گاوی 

روغن زرد گاوی  که اصطلاحاً به آن روغن حیوانی، روغن گاوی و یا بخاطر زرد رنگ بودن آن به روغن زرد نیز معروف بوده و از آنجایی که روغنی خالص است و هیچ گونه روغن های هیدروژنه در آن وجود ندارد و شامل چربی های ترانس دار هم نمی شود، یک روغن همه کاره در آشپزخانه است و باید قطعاً آن را در آشپزخانه خود داشته باشید.

از روغن اصیل حیوانی می توان برای سرخ کردن مواد غذایی، روی برنج و حتی خوردن با نان به جای کره در یک صبحانه سالم استفاده کرد. روغن گاو تمام مواد مغذی لازم را همراه با خواص ضد ویروسی, آنتی اکسیدان, ضد قارچی و ضد باکتریایی دارد. این روغن دارای چربی پایین تری نسبت به کره بوده و اگر با کلسترول مشکل دارید گزینه سالم تری است و به همین دلیل هضم آسان تری دارد و می تواند به کاهش التهاب و بهبود سیستم گوارشی کمک کند.

روغن حیوانی نقش مهمی در عملکرد تقویت سیستم ایمنی بدن و تامین ویتامین های ضروری نظیر ویتامین a،d،e و k، تامین انرژی ضروری جهت انجام عملکرد های حیاتی و عملکرد سیستم ایمنی قلب، مغز و استخوان ایفا می کند و دارای خواص ضد سرطانی و ضد التهابیست.

 روغن زرد یکی از رایج ترین درمان های طبیعی برای سوختگیست و بسیار برای پوست و زیبایی چهره مفید بوده و همچنین باعث کاهش التهاب و تورم پوست میشود و آن را نرم ،مرطوب و زنده نگه می دارد.

۱- روغن شَحم گاو 

به روغن چربی اطراف قلوه‌گاه گاو می‌گویند که روغن بسیار لطیفیست و زود آب می‌شود. در اطراف قسمت ‌های مختلف بدن گاو چربی ‌های خاصی شکل می گیرد که به آنها پیه یا پی گفته می ‌شود. در طب سنتی ایران و طب اسلامی به خوردن روغن ‌هایی که منشأ حیوانی دارند بسیار تأکید و سفارش شده است و در میان پیه ‌ها، پیه­‌ی قلوه ‌گاه چون لطافت بیشتری دارد همواره مطلوب ‌تر بوده و از اهمیّت خاصی برخوردار است.

از جمله خواصی که برای روغن پیه‌ی قلوه‌گاه گاو گفته شده، رشد عضلانی بدن، منبع تولید انرژی و توان بسیار عالی، تناسب اندام، کاهش فشار خون، آب کردن چربی های زیر شکم و تقویت کننده بسیار مؤثر سیستم دفاعی بدن است.

۳- روغن گوسفندی و میشی

این دو روغن خواص مشابهی داشته و تا حدود زیادی خواص آنها شبیه روغن زرد گاوی است. یکی از مهمترین خواص روغن گوسفندی استخوان سازی بوده.

از دیگر خواصش می توان به کاهش غلظت خون، کاهش چربی‌های زاید شکم، شادابی و سفیدی پوست، سم زدایی، کمک به هضم غذا و افزایش ترشح اسید معده و بیشتر شدن گوارش غذا، کاهش وزن، افزایش کلسترول خوب و کاهش کلسترول بد و کمک به سوزاندن چربی ها اشاره کرد.

روغن دنبه

۴- روغن دنبه 

روغن دنبه از پی یا چربی گوسفند که در قسمت دم او بوده تهیه می شود. این روغن در قدیم طرفداران بسیاری داشته و ارزش بیشتری برای دنبه قائل بوده اند به طوریکه تا چند دهه پیش دنبه از گوشت گران‌تر بود. در طب قدیم طبیعت غذاها به سرد و گرم تقسیم می‌شود و طبیعت انسان با مواد غذایی گرم سازگار است. از آنجایی که روغن دنبه دارای طبیعت گرم است برای بدن مفید بوده و برخلاف روغن‌های صنعتی که به روغن نباتی(مایع و جامد) معروفند نه تنها چاق کننده نیست بلکه خاصیت لاغر کنندگی دارد و روغن هایی که طبیعتی سرد دارند برای مصارف صنعتی مفید است.

ارده

ارده

ارده چیست؟

ارده، یکی از مواد اصلی تشکیل دهنده‌ی غذاهای مردم خاورمیانه و مدیترانه، نوعی خمیر حاصل از دانه‌ی کوبیده شده‌ی کنجد است. دانه‌ی کنجد همان دانه‌ی گیاه کنجد است؛ گیاه کنجد تنها یکی از ۴۰ گونه‌ی گیاهی متعلق به خانواده‌ی کنجدیان است. ارده به مدت هزاران سال در شمال آفریقا، یونان، ایران، ترکیه، و عراق از محبوبیت بالایی برخوردار است، و هم‌چنان به عنوان یکی از اجزای اصلی غذاهایی مانند حمص، بابا گانوش، حلوا و هم‌چنین به تنهایی به عنوان سس استفاده می‌شود. در حقیقت خود به تنهایی یک ماده غذایی کامل برای هر وعده غذایی بویژه صبحانه است. فاقد هر گونه افزودنی، اعم از شیمیایی و غیرشیمیایی است و به عبارتی صددرصد طبیعی است. ماده اصلی و تنها ماده تشکیل دهنده آن کنجد است. در واقع مایعی است که از کنجد نرم پوست کنده بریان و نرم کوبیده تهیه شده و روغن آن جدا نشده باشد.

بیش از ۴۰۰۰ سال پیش، نام ارده در متون باستانی متعلق به نواحی رودخانه‌های دجله و فرات، و هم‌چنین توسط تاریخ‌نویسانی مانند هرودوت برده شده است؛ وی داستان‌هایی را درباره‌ی مصرف ارده توسط خانواده‌ی سلطنتی بیان کرده است؛ و به عنوان یک ماده‌ی غذایی شناخته می‌شد که سزاوار خدایان است.

ارزش غذایی ارده

ارزش غذایی و فواید ارده

از ارزش غذایی و فواید ارده هرچه بگوییم کم است، این محصول دارای:

۱. ویتامین های آ: که باعث افزایش رشد در کودکان، تقویت سیستم ایمنی بدن، بهبود بینایی و… می شود.

۲. ویتامین های گروه ب: که برای کاهش استرس، افزایش سلامت پوست و… مفید است.

۳. کلسیم: که باعث استحکام استخوان ها و کاهش بی خوابی می شود.

۴. منیزیم: که برای کنترل فشار خون، کنترل میزان قند در بیماران دیابتی و… مفید است.

۵. آهن: ترکیب شیره انگور و ارده را میتوان جایگزین بسیار مناسبی برای قرص های آهن دانست.

۶. اسید فولیک: چون بدن نمی تواند اسید فولیک مورد نیاز خود را تامین کند مصرف مواد غذایی حاوی اسید فولیک بسیار ضروری است.

۷. فسفر: که باعث کمک به رشد و ترمیم بدن، افزایش ضریب هوشی، کاهش درد مفاصل و… می شود.

خواص ارده از نظر طب قدیم

مزاج گرم و تر دارد و مصرف آن برای گرم مزاجان همراه با عسل توصیه میشود. مصلح آن سرکه و عسل است. ارده و شیره هر دو گرمی هستند و آب روی آتش برای خلاص شدن از رطوبت سردی خوردن. همچنین به شدت سنگین و دیر هضم میباشد و باعث کاهش اشتها میشود و فرد احساس سیری بیشتری میکند. خاصیت اصلی ارده انرژی زا بودن آن است و برای فصل زمستان که بدن به انرژی بیشتری برای گرم کردن خود احتیاج دارد ، بهترین غذا محسوب می شود.

دانه ی کنجد متفق القول اید که مغذی و نرم کننده است. برای نرم کردن سینه مفید است و ملین و مسهل است. ارده و شیره یک چاق کننده و تقویت کننده نیروی جنسی بوده و دیر هضم می باشد. منضج دمل ها و زخم های چرکی و تسکین دهنده درد، گرمی و خشکی عضو می باشد.

از کنجد و ارده در درمان اختلالات کبد و کلیه استفاده می شود و برای درمان استخوان درد و درد مفاصل هم مفید است. به دلیل تحرک بالای کودکان، مصرف ارده و حلواارده در وعده صبحانه، علاوه بر رساندن انرژی لازم به آنها، باعث تقویت حافظه شان هم می شود. شیره انگور هم درست مانند خود انگور مقدار قابل توجهی ویتامین «آ»، «ب»و «ث» دارد و در ضمن ضدنفخ هم هست.

ارده عسل شیره انگور
روند تولید ارده به چه صورت است؟

ارده، به کنجد خمیرشده‌ گفته می‌شود. برای تهیه آن، ابتدا دانه‌های کنجد را پس از جمع‌آوری، خیس می‌کنند تا پوسته سیاه یا قهوه‌ای‌ رنگ و نازک آن به راحتی جدا شود. سپس دانه‌های سفیدرنگ و پوست‌کنده کنجد را با آسیاب له می‌کنند و خمیر نسبتا شلی به‌دست می‌آورند که به این خمیر، ارده می‌گویند.

▪ دلیل شل‌بودن خمیرکنجد یا همان ارده خالص چیست؟

کنجد جزو دانه‌های چرب و دارای روغن فراوان است. وقتی آن را برای تهیه ارده له می‌کنیم، روغنش هم جدا می‌شود و همین امر، دلیل شل‌بودن خمیرکنجد است.

▪ یعنی به ارده هیچ افزودنی خاصی مانند شکر اضافه نمی‌شود؟

نه. به همین‌دلیل هم طعم خالص و اصیل آن، کمی گس و تلخ است.

▪ پس دلیل مصرف ارده همراه با شیره یا خرما، همین طعم تلخ و گس آن است؟

دقیقا همین‌طور است. در گذشته به‌دلیل نبودن شکر، مصرف ارده شیره، رواج بیشتری میان مردم داشت. ارده‌شیره معمولا ترکیبی از خمیرکنجد و شیره‌انگور بود. برخی افراد هم آن را با خرما یا شیره‌خرما مصرف می‌کردند. اگر ارده با شیره‌انگور، شیره‌خرما یا خود خرما مصرف شود، هم طعم‌شیرین‌تر و مطلوب‌تری پیدا می‌کند و هم انرژی بیشتری به بدن می‌رساند بنابراین اگر بتوانیم این خوراکی‌ را گاهی در وعده صبحانه‌ بگنجانیم، می‌توانیم از دریافت انرژی و موادمغذی کافی مطمئن شویم.

نحوه مصرف ارده

این محصول خود به تنهایی یک مادهٔ غذایی کامل برای هر وعده غذایی به ویژه صبحانه است. آن را به طرق مختلفی می‌توان مصرف نمود. می‌توان آن را بصورت خالص و بدون هیچگونه افزودنی با نان مصرف کرد یا مواد شیرینی از قبیل: عسل، شیره اعم از شیره نبات، خرما، انگور و مربا به آن اضافه نمود. میزان افزودنی بسته به ذایقه افراد متفاوت است.

روغن ارده

روغن ارده کنجد و خواص آن

ضرورت استفاده از روغن سالم و مزایای استفاده از محصولات کنجدی

در این مقاله به تفصیل از روغن ارده کنجد و خواص آن گفته شده است. روغن یکی از مهمترین و پر مصرف ترین محصولات مورد استفاده در سبد غذایی خانواده هاست. بنابراین صرف زمان هزینه کافی برای انتخاب روغن سالم، ضروری است. روغن و چربی‌های خوراکی، یکی از گروه‌های غذایی ضروری برای بدن انسان است. هر فرد سالم باید ۲۵ تا ۳۰ درصد از کالری مصرفی روزانه خود را از چربی‌ها دریافت کند. این میزان در افراد مبتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی و همچنین افراد دچار فشار خون و کلسترول بالا باید کمتر باشد. با این حال حذف کامل این گروه غذایی ممکن نیست. پس بهتر است از چربی هایی استفاده شود که سلامتی این بیماران را تضمین کند.

روغن ارده کنجد یکی از روغن‌های گیاهی خالص و سرشار از مواد مغذی است. به دلیل خواص شگفت انگیز و عطر و طعم خاصی که دارد در سال‌های اخیر بسیار مورد توجه قرار گرفته است. جایگزین کردن این محصول با روغن‌های مملوء از چربی‌های اشباع و روغن‌های ناسالم، بی تردید زندگی بهتر و سالم تری را برای شما به ارمغان می‌آورد.

دانه‌های کنجد از سالیان دور در کشورهای آسیایی و به ویژه ایران بسیار مورد توجه بوده است. به عنوان یک چاشنی و همچنین برای استخراج روغن، مورد استفاده قرار می‌گرفته است. تانزانیا بزرگترین تولید کننده روغن کنجد است. این روغن را به دو صورت معمولی و روغن حاصل از دانه های برشته شده عرضه می‌کند. خاستگاه اصلی محصولات کنجدی در ایران، شهرستان اردکان است. دانه های کنجد حاوی مقادیر بالایی روغن هستند؛ این دانه‌ها بیش از ۵۰ درصد روغن و ۲۵ درصد پروتئین دارند. ۱ قاشق غذاخوری از روغن کنجد ۱۲۰ کالری انرژی و ۱۴ گرم چربی دارد.

روغن ارده کنجد چیست؟

کنجد یک گیاه باستانی است که قدمت آن به حداقل ۴۰۰۰ سال پیش در آشور و بابل می‌رسد. دانه‌های کنجد حاوی ۵۰ درصد روغن و ۲۵ درصد پروتئین هستند. روغن کنجد یک روغن همه منظوره با رنگ روشن است که برای پخت و پز استفاده می‌شود. در حالی که روغن ارده کنجد دارای رنگ تیره‌تر ، مغذی‌تر و طعم دودی است. از این روغن به عنوان طعم دهنده و روغن اصلی در سس‌ها، سالادها و دستور العمل‌های پخت و پز استفاده می‌شود. به منظور تولید روغن ارده کنجد دانه‌های خام کنجد را در حدود ۸ ساعت می‌خیسانند. پس از آن دانه‌های خیسانده شده را با حرارت بیش از ۳۰۰ درجه سانتی‌گراد اصطلاحاً بو می‌دهند. کنجدهای بوداده شده تحت فشار آسیاب شده و روغن ارده کنجد با کیفیت از آن استخراج می‌شود. جالب است بدانید که تفاله پروتئین باقیمانده پس از تولید روغن برای خوراک دام نیز استفاده می‌شود.

روغن ارده ممتاز
روش سنتی تهیه روغن ارده کنجد :

موارد مصرف خانگی روغن کنجد و خواص شگفت انگیز آن

یک قاشق غذاخوری روغن ارده کنجد ۱۲۵ کالری و ۱۴ گرم چربی دارد. روغن ارده کنجد اشباع نشده و فاقد چربی ترانس است. از عطر و طعم خاص روغن ارده کنجد برای چاشنی غذایی که قبلاً پخته شده یا در هنگام پخت و پز و با حرارت متوسط در سرخ کردن مواد غذایی نیز می‌توان استفاده کرد. روغن ارده کنجد در مقایسه با روغن کنجد معمولی در برابر اکسیژن و خشکی مقاومت است. باعث می‌شود تا برای نگه‌داری طولانی مدت پایدار باشد. این روغن عطر و طعم کنجد مغذی را به غذاها اضافه می‌کند.

روش سنتی تهیه روغن ارده کنجد :

۱.ابتدا دانه های کنجد را بوجاری می کنند، یعنی اجسام خارجی را از آن جدا می کنند.

۲.دانه های کنجد بوجاری شده را در آب خیسانده تا اندکی آب جذب کند.

۳.سپس آب ظرف را خارج کرده و کنجدها را رها می کنند تا پوست آن پس از مدتی باد کرده و بترکد.

۴.کنجدها را در حوضچه های آب نمک می ریزند. با دوبار تغییر حوضچه تقریبا پوست کنجدها به کلی جدا می شود.

۵.جهت خارج کردن شوری، کنجدها را یک بار در حوضچه آب شیرین وارد می کنند.

۶.دانه های کنجد را بعد از این مرحله درون محفظه ای استوانه ای شکل قرار می دهند تا آب آن بخار شود و بوداده شود.

۷.زمانی که کف فر روغنی شد زمان انتقال دانه های کنجد به دستگاه ارده گیری است.

۸.دستگاه ارده گیری شامل سنگ هایی بزرگ است که دانه های کنجد را له می کند.

۹.بعد از له شدن کنجدها، مخلوط ارده و روغن بدست می آید. برای جداکردن روغن به نسبت یک به چهار آب به آن اضافه می کنیم تا روغن آن جدا شود.

۱۰.مخلوط آب و روغن بر روی ارده قرار می گیرد و به راحتی قابل جداسازی هستند.

به روغن کنجدی که به شیوه سنتی تهیه می شود، روغن ارده کنجد گفته می شود. لازم به ذکر است این روش روغن گیری (روغن ارده کنجد) از نظر طب سنتی مورد تایید است. خواص بیشماری برای این روغن ذکر شده است.

روغن ارده ممتاز

تفاوت روغن ارده کنجد و روغن کنجد

روغن ارده کنجد یکی از محصولات سنتی شهرستان اردکان یزد است. این روغن نیز مانند روغن کنجد از دانه‌های کنجد استخراج می‌شود و هیچگونه افزودنی در آن بکار برده نمی‌شود. اما تفاوت در روش استخراج این دو روغن سبب تفاوت‌های طعمی، کاربردی و ظاهری بسیاری در محصولات حاصله می‌شود.

تفاوت روغن کنجد و روغن ارده کنجد به روش استخراج این دو روغن مربوط است. درتهیه روغن کنجد معمولا از روش پرس سرد استفاده می‌شود. این روغن از کنجد پوست گیری نشده و خام تحت فشار و بدون اعمال حرارت بالا به دست می آید. در حالی که روغن ارده کنجد را از کنجدی می گیرند که پس از شستشو و پوست گیری حرارت دهی می‌شود. در نتیجه روغن حاصل، خواص و طعم متفاوتی دارد؛ در حقیقت روغن ارده را از کنجد تفت داده شده، استخراج می کنند. هر کدام از محصولات بدست آمده دارای ویژگی‌های منحصر به فردی هستند. معمولا با توجه به نیاز مصرف کننده انتخاب می‌شوند.

روغن کنجد و روغن ارده کنجد هر دو دارای خواص بی نظیر کنجد هستند. با این تفاوت که در تهیه روغن ارده کنجد به دلیل استفاده از حرارت و پوست گیری، بار میکروبی کاهش می یابد. ضمن اینکه این روغن به دلیل حرارت دیدن و برشته شدن مزه خامی ندارد و دارای طعم بی نظیری است. این محصول را به یک انتخاب عالی برای مصرف در سالادها، انواع سس‌ها و به عنوان افزودنی نهایی در انواع غذاها مبدل می سازد. رنگ روغن کنجد نسبت به رنگ روغن ارده کنجد ، مقداری تیره‌تر بوده و نقطه دود کمی پایین‌تری از روغن ارده دارد. از روغن ارده کنجد می توان برای تفت دادن و پخت و پز نیز استفاده کرد.

روغن ارده و کنجد

فواید روغن ارده کنجد

  •  روغن کنجد به عنوان چربی سالم

روغن کنجد سرشار است از چربی های دارای حلقه های اشباع نشده و چربی های غیر اشباع و همچنین میزان چربی های اشباع شده اش نیز پایین است. چربی های غیر اشباع و چربی های دارای حلقه های اشباع نشده برای سلامت قلب مفید هستند و کمک می کنند کلسترول تحت کنترل در بیاید. از سوی دیگر چربی های اشباع و چربی های ترانس التهاب و کلسترول کلی را تقویت می کنند که برای قلب بد است.

یک چهارم فنجان روغن کنجد حاوی حدود ۶.۷۵ گرم چربی غیر اشباع، ۷.۸۴ گرم چربی دارای حلقه های اشباع نشده و ۲.۵۰ گرم چربی اشباع شده است.


  • روغن ارده کنجد برای ماساژ پا قبل از خواب

    بعضی از ما قبل از خواب روتین خاصی داریم. دندان هایمان را مسواک می زنیم، صورتمان را می شوییم، به پوست صورتمان کرم می زنیم. اما یک چیز آرامش بخش مانند ماساژ پا چه؟ ماساژ دادن خود یکی از قسمت های اساسی برنامه درمانی آیورودا است. همچنین روغن کنجد برای پوست نیز مفید است.

    مالیدن یک قاشق چای خوری روغن کنجد یا بیشتر به کف پا قبل از خواب کمک می کند می کند شب خواب راحت تری داشته باشید. به خاطر داشته باشید بعد از مالیدن روغن کنجد به کف پا جوراب بپوشید.


  • روغن ارده مفید برای بهداشت دهان و دندان

    اجداد ما برای داشتن دندان هایی سالم و رفع بوی بد دهان مسواک نداشتند. مدت ها پیش آنها از شستشوی دهان با روغن استفاده می کردند. (در این روش یک قاشق غذا خوری روغن را به مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه در دهان خود می چرخانید و سپس بیرون میریزید.)

    تحقیقات پزشکی نشان داده است این کار می تواند مقدار باکتری های دهان را کاهش دهد و به سالم نگه داشتن دهان و لثه ها کمک کند.


  •  روغن ارده کنجد پوست و استخوان را تقویت می کند

    مواد مغذی روغن کنجد مانند دانه کنجد نیست چون روغن از بخش جدا شده دانه اصلی درست می شود. اما یکی از مواد معدنی که در روغن باقی می ماند زینک است. بیشتر زمانی به یاد زینک می افتیم که دچار سرما خوردگی یا آنفولانزا شده باشیم چون می تواند مدت زمان یا شدت علائم بیماری را کاهش دهد. اما زینک در بدن برای ساخت کلاژن نیز استفاده می شود و به پوستمان انعطاف بیشتری می بخشد. زینک حتی می تواند به تراکم استخوانتان نیز کمک کند.


  • روغن کنجد روان کننده روده

    همه ما ممکن است گاهی دچار یبوست شویم. نوشیدن مقدار زیادی آب و اضافه کردن فیبر به برنامه غذایی به روان کردن روده ها کمک می کند. ما گاهی در مصرف فیبر غفلت می کنیم و یا دارویی می خوریم که باعث یبوستمان می شود.

    یکی دیگر از مزایای روغن کنجد این است که کمک می کند همه چیز دوباره به حرکت دربیاید. استفاده یک یا دو قاشق غذا خوری روغن کنجد کمک می کند روده ها چرب شوند و شدت یبوست کاهش بیابد.


    •  روغن کنجد کمک می کند موها درخشان و پر بمانند

    بیشتر ما بطری های نیمه پری از محصولات مراقبت از مو داریم که به خاطر تاثیر نداشتن رهایشان کرده ایم. روغن کنجد حاوی ویتامین B، ویتامین E ، منیزیم، کلسیم و فسفر است. مواد مغذی ضروری که موها و پوست کف سر را تغذیه می کنند. این بار به جای قفسه شامپوهای داخل حمام به سراغ روغن کنجدی که در آشپزخانه دارید بروید.


    • روغن ارده رادیکال های آزاد مقابله می کند

      رادیکال های آزاد باعث آسیب رسیدن به DNA، سلول ها و پروتئین بدن ما می شوند. این نوع آسیب می تواند منجر به بروز بیماری هایی نظیر آلزایمر، پارکینسون و سرطان شود. مواد خاصی مانند الکل، دود تنباکو، آفت کش ها، آلودگی هوا و غذاهایی که می خوریم باعث تولید رادیکال های آزاد می شوند. مهم است که برنامه غذایی سرشار از آنتی اکسیدان استفاده کنیم تا با آسیب رادیکال های آزاد مبارزه کنیم و استرس اکسیداتیو را کاهش دهیم.

      حتی تحقیقات جدید نشان داده آنتی اکسیدان ها به مقابله با آرتروز، پیشرفت سرطان، آسیب های عصبی و التهاب کمک می کنند.


    • روغن کنجد حرارت را تحمل می کند

    روغن نارگیل و یا روغن اکسترا ویرجین زیتون هم برای پخت و پز مناسب است اما می توانید روغن کنجد را هم که می تواند حرارت بالا را تحمل کند نیز به این جمع اضافه کنید. روغن سوخته به جز بد بو کردن آشپزخانه و خراب کردن غذا برای سلامتمان هم مناسب نیست. نقطه دود کردن روغن حرارتی است که در آن روغن شروع به شکستن می کند و شروع به آزاد کردن رادیکال های آزاد و بو می کنند. یکی از چیزهای خوبی که در مورد روغن کنجد وجود دارد این است که نقطه دودش حدود ۴۰۰ درجه فارنهایت است. بنابراین بدون اینکه غذا را دچار مشکل خاصی کند می تواند در پخت و پز مورد استفاده قرار بگیرد.


مضرات روغن ارده کنجد

استفاده از ارده و مشتقات آن به طور کلی در بارداری ممنوع است. زیرا احتمال سقط جنین را افزایش می‌دهد. خانم های باردار بهتر است در دوران بارداری از روغن های جایگزین نظیر روغن زیتون و روغن حیوانی و محلی استفاده کنند. در بیماران مبتلا به اسهال مزمن استفاده از روغن ارده کنجد مضر بوده؛ چراکه این موضوع باعث تشدید بیماری خواهد شد.

جمع بندی و نتیجه گیری

روغن‌ها انواع مختلفی دارند و می توانند در دسته روغن‌های مضر و یا روغن‌های سالم طبقه بندی شوند. روغن ارده کنجد سرشار از چربی‌های غیر اشباع است و برای سلامت قلب و عروق بسیار مفید است. استفاده از روغن‌های سالم و مفید می تواند فواید بسیاری برای ما داشته باشد از جمله، طبع گرم و تر روغن ارده کنجد باعث لاغری می شود. از این رو افرادی که می‌خواهند از رژیم غذایی سالمی بهره‌مند شوند، می توانند از روغن ارده کنجد مصرف کنند و نگران اضافه وزن خود نباشند.

روغن های گیاهی

روغن های گیاهی

روغن های گیاهی از دانه های سبزیجات و میوه هایی که محتوای روغن دارند، گرفته می شوند و برای بسیاری از مردم جهان بخش مهمی از رژیم غذایی را تشکیل می دهند. هنگامی که به عنوان ابزاری برای آشپزی مانند سرخ کردن، کوتاه کردن زمان پخت یا یکی از مواد تشکیل دهنده سالاد در نظر گرفته شوند، روغن های گیاهی منبع خوبی از چربی های سالم هستند.

فواید سلامت روغن های گیاهی

  • رشد سلولی و محافظت :

روغن های گیاهی مانند گلرنگ، پنبه دانه، آفتابگردان، بادام و جوانه گندم همگی سرشار از ویتامین E هستند که بدن برای محافظت و رشد سلولی به آنها نیاز دارد. این ویتامین فواید بسیاری برای بدن دارد. ویتامین E برای تقویت سیستم ایمنی بدن تا تحریک دستگاه گوارش نیاز است. این ویتامین از بافت های بدن مانند پوست، چشمان، پستان، و کبد محافظت می کند.

  • پیشگیری از بیماری قلبی :

چربی های اشباع نشده تک پیوندی و چند پیوندی از جمله اشکال فراوان چربی در روغن های گیاهی هستند. چربی های اشباع نشده چند پیوندی به کاهش سطوح کلسترول و کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی کمک می کنند. افزون بر این، ویتامین E موجود در روغن های گیاهی به پیشگیری از بیماری های قلبی و از بین بردن لخته های خون که دلیل بیماری های قلبی است، کمک می کند.

  • رشد و نمو :

بدن به اسیدهای چرب برای انجام عملکردهای مختلف نیاز دارد و روغن های گیاهی منبع خوبی برای آنها هستند. دو نوع اسید چرب به نام های امگا-۳ و امگا-۶ وجود دارند. بدن به طور طبیعی این چربی ها را تولید نمی کند و آنها را از مواد غذایی دریافت می کند. آلفا-لینولنیک، یک نوع اسید چرب امگا-۳، در روغن های سویا، کانولا و دانه کتان یافت می شود که بسیار مشابه اسیدهای چرب موجود در ماهی است.

انواع

قلب را تقویت می‌کند
خوشبوکننده دهان است
این روغن در عطرسازی مصرف فراوان دارد
مانع شکستگی ناخن می‌شود و گوشت‌های زائد کنار ناخن را از بین می‌برد
چکاندن چند قطره روغن پسته در بینی برای تقویت حافظه و دفع سموم مؤثر است

  • روغن بادام زمینی :

حدودا ۲۵% پروتئین دارد 
کلسترول ندارد و برای افرادی که چربی خون دارند مفید است
از جمع شدن چربی در جداره‌ی رگ‌ها جلوگیری می‌کند
به‌صورت خالص یا مخلوط با روغن زیتون مصرف غذایی و دارویی دارد
مالیدن این روغن قبل از حمام بر پوست سر برای رفع شوره سر و ریزش مو مفید است.روغن بادام زمینی به علت داشتن ویتامین fو فقدان کلسترول خالص برای افرادی که چربی خون شان زیاد است مفید بوده و از بروز بیماری آتروم (جمع شدن چربی در جدار شریان ها) پیشگیری می نماید…

  • روغن بادام :

این کار را هر ۲ هفته یک بار تکرار کنید.
علاوه بر مفید بودن برای مو، برای پوست صورت نیز بسیار مفید است.
کافی است با ۲تا۳قطره روغن، صورت خود را ماساژ دهید و پس از یک ساعت بشویید.

  • روغن کنجد :

تقویت مو، ضد آفتاب، برنزه کننده.طبیعت این روغن گرم است، روی پرزهای معده را می پوشاند از این رو جهت مبتلایان به زخم معده ارزش زیادی دارد. روغن کنجد برای جلای موی سر بسیار مفید بوده، چاق کننده بدن، لطیف کننده صدا، زیادکننده استقامت بدن در برابر سموم جانوران گزنده است. همچنین مالیدن این روغن بر روی زخم سوختگی مفید است. اگر آن را با زرده تخم مرغ مخلوط کرده و روی ورم های جلدی و ورم پلک بگذارید آن را فرو می برد ضمن اینکه اثر ملین داشته و چون تند نمی شود در مصارف درمانی مرغوب تر از روغن زیتون است

  • روغن گردو :

روغنی است با رنگ طلایی و طعم مطبوع گردو، حاوی امگا۳ (دارای اسیدهای چرب اشباع نشده با چند اتصال مضاعف)، بازکننده عروق و برطرف کننده چربی های مضر است. برای رفع درد مفاصل ۴ قاشق غذاخوری به صورت استعمال خارجی مصرف می شود.

روغن کنجد

روغن کنجد

روغن کنجد حاوی آنتی اکسیدان‌های طبیعی است که باعث از بین رفتن سرطان‌های خفته در بدن شده و موجب جلوگیری از سرطان‌های دستگاه گوارش، پروستات و سینه می‌شود. این روغن همچنین به دلیل دارا بودن ویتامین E موجب شفافیت و لطافت پوست می‌گردد.

روغن کنجد

روغن کنجد در بین روغن‌های خوراکی به ملکه‌ی روغن‌ها مشهور است. دانه کنجد بیشترین میزان روغن را در بین دانه‌های روغنی دیگر داراست اما با وجود این تولید آن بسیار کمتر از دانه‌های دیگر نظیر سویا، آفتابگردان و گلرنگ است. این روغن به عنوان یک روغن با قیمت و کیفیت بالا شناخته می‌شود. این روغن بیشترین مقاومت و ماندگاری را در بین روغن‌های خوراکی با درصد بالای چربی غیراشباع دارد. نوع لیگنان و آنتی اکسیدان‌های طبیعی موجود در این روغن باعث بروز مقاومت بسیار بالا در برابر اکسیداسیون و خواص فیزیولوژیکی ارزشمند روغن کنجد شده است.ترکیب اسیدهای چرب روغن کنجد به گونه‌ای است که برای هر سه مصرف سرخ کردن، پخت و پز و سالاد قابل استفاده است.

خواص

  • کاهش دهنده سطح کلسترول بد خون (LDL) و افزایش جذب کلسترول خوب (HDL)
  • جلوگیری از سرطان‌های سینه، پروستات و سرطان‌های دستگاه گوارش
  • شفافیت و لطافت پوست به دلیل غنی بودن از ویتامین E
  • مناسب برای سرخ کردن به دلیل مقاومت بالای حرارتی
  • از این روغن برای ماساژ پا قبل از خواب استفاده کنید
  • کمک می کند موها درخشان و پر بمانند
  • پوست و استخوانتان را تقویت می کند
  • از روغن کنجد به عنوان چربی سالم استفاده کنید
  • کاهش فشارخون در افراد مبتلا به فشار خون بالا
  • جلوگیری از تصلب شرایین و بسته شدن عروق
  •  مفید برای بهداشت دهان و دندان
  • جلوگیری از بیماری‌های مفصلی و آرتروز
  • برای غدد چشایی وسوسه انگیز است
  • حرارت را تحمل می کند
  • چاشنی سالم و خوش طعم است
  • با رادیکال های آزاد مقابله می کند
  • روان کننده روده است
  • کاهش ابتلا به بیماری پارکینسون
  • یک مقدار کم کلی کار می کند
  • جلوگیری از بروز سکته قلبی
  • جلوگیری از بروز آب مروارید
  • کاهش فشار خون و سدیم
  • رشددهنده ی موها
  • کاهش قند خون
  • درمانگر چشم
  • ضد ریزش مو
  • ضد سرطان
حلوا ارده

حلوا ارده

پیشینه تاریخی حلوا ارده

ابداع، چگونگی و نحوه دست یابی به فن آوری تولید حلوا ارده را به شیخ بهایی نسبت می‌دهند. به‌طوری‌که در تاریخ آمده شاه عباس به‌دنبال جیره غذایی مناسب برای سربازانش بود که دارای این شرایط باشد. اولا مقوی و انرژی زا باشد. دوما حمل و نقل آن آسان. ثالثا برای شرایط جنگی مناسب بوده و برای مصرف نیاز به گرم کردن نداشته باشد. به‌دنبال این قضیه شیخ بهایی با همکاری شیرینی سازان آن زمان چیزی را که امروز بنام حلواارده معروف است اختراع کرد.

در حال حاضر در دیگر کشورهای جهان ازقبیل: یونان، ترکیه، یوگسلاوی، لبنان، عربستان، و کشورهای شوروی سابق نیز حلواارده تولید می‌شود. البته از نظر کیفیت و نحوه تولید و مواد تشکیل دهنده با حلواارده ایران تفاوت دارد. حلواارده‌ای که در استان یزد به ویژه در شهرستان اردکان تولید می‌شود به دلیل اینکه فاقد هر گونه افزودنی شیمیایی است. هنوز به روش سنتی و تا حدودی دستی تولید می‌شود، طعم و مزه آن طبیعی بوده و نسبت به حلواارده‌ای که به روش صنعتی تولید می‌گردد طرفداران بیشتری دارد.

شرایط نگهداری حلوا ارده

حلوا ارده را باید در محلی خنک و دور از تابش مستقیم نور خورشید نگهداری نمود. تاریخ مصرف حلواارده توسط کارشناسان بهداشتی شش ماه پس از تولید تعیین شده. بدیهی است در صورتی‌که در محل مناسبی مثل یخچال نگهداری شود مدت زمان بیشتری قابل استفاده‌است. در صورتی‌که پس از مدتی شاهد وجود مقداری روغن بر روی حلواارده بودید جای هیچ نگرانی نیست چرا که این ویژگی ذاتی حلواارده‌است. این ماده روغنی همان روغن کنجد معروف بوده که سرشار از ویتامین است. شما می‌توانید قبل از مصرف آن را مخلوط نموده یا روغن آن را جدا نموده و به‌عنوان روغن مایع مصرف نمایید ارده نیز مانند حلواارده باید در محلی خنک و دور از نور مستقیم خورشید نگهداری شود؛ بنابراین یخچال بهترین محل نگهداری ارده می‌باشد که می‌تواند تاریخ مصرف آن را تا یکسال افزایش دهد.

اگر مدتی از ظرف محتوی ارده استفاده نشود رسوب کرده و روغن آن جدا شده یا اصطلاحاً دو فاز می‌شود که این موضوع هیچ ربطی به نامرغوبی یا فاسد شدن آن ندارد بلکه به دلیل عدم استفاده از هرگونه مواد شیمیایی افزودنی جهت یکنواخت نگذاشتن محصول می‌باشد و توصیه می‌شود قبل از مصرف بدقت مخلوط گردد.

انواع

 

۱. حلوا ارده شکری

فرآورده‌ای است جامد و یکنواخت با ظاهری نخ‌دار که از پختن شکر، گلوکز مایع، اسید سیتریک و آب چوبک. سپس مخلوط کردن این شربت با ارده هم‌زمان با مالش به دست می‌آید. در تهیه این فرآورده می‌توان از برخی مواد افزودنی نیز استفاده نمود.

۲. حلوا ارده نرم

فرآورده‌ای است نرم و یکنواخت با ظاهری بدون نخ که از پختن شکر، گلوکز مایع، اسید سیتریک، آب چوبک و پودر سفیده تخم مرغ. سپس مخلوط کردن این شربت با ارده هم‌زمان با مالش به دست می‌آید. در تهیه این فرآورده می‌توان از برخی از مواد افزودنی استفاده نمود.

۳. حلوا ارده بدون شکر

فراورده‌ای است جامد و یکنواخت با ظاهر نخ‌دار ریز که از پختن قندهای الکی، اسید سیتریک و آب چوبک. سپس مخلوط کردن این شربت هم‌زمان با مالش به دست می‌آید. در تهیه این فرآورده نیز می‌توان از برخی از مواد افزودنی استفاده نمود.